Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

Πως να πετύχεις τους στόχους σου για τη νέα χρονιά: 9 χρήσιμες συμβουλές

Γράφει η Μαρία Μπιλιώνη,
Σύμβουλος Εκπαίδευσης και Σταδιοδρομίας

Αλίκη: Καλή μου γάτα, μπορείς σε παρακαλώ να μου πεις ποιο δρόμο θα πάρω;
Γάτα: Εξαρτάται από το που θέλεις να πας.
Αλίκη: Όπου να ’ναι. Δε με νοιάζει…
Γάτα: Τότε δεν έχει σημασία, όποιο δρόμο και να πάρεις
Αλίκη: «…αρκεί να φτάσω κάπου», πρόσθεσε η Αλίκη σα να ήθελε να δικαιολογηθεί.
Γάτα: Ω! σίγουρα θα φτάσεις …αν περπατήσεις αρκετά.


Από την «Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων» του Λούις Κάρολ

Θεωρείς ότι δυσκολεύεσαι να καθορίσεις τι είναι αυτό που πραγματικά θέλεις και χρειάζεσαι;
Σκέφτεσαι κάποιες φορές ότι ίσως ο χρόνος σου καταναλώνεται σε ανούσιες δραστηριότητες που σε αποσπούν από άλλες σημαντικότερες;
Έχεις σκεφτεί σοβαρά τι είναι αυτό που θες πραγματικά να κάνεις;
Τι είναι σημαντικό για σένα να επιτύχεις;
Το να γνωρίζεις τι έχει σημασία για σένα είναι το πρώτο βήμα για να σχεδιάσεις αποτελεσματικά το μέλλον σου.
Σκέφτεσαι ότι αυτή ίσως είναι μία καλή στιγμή να σκεφτείς την εξέλιξή σου; Πολύ σωστά! Τώρα, ήρθε η ώρα να αξιολογήσεις πού βρίσκεσαι, πού θέλεις να είσαι και πώς θα φτάσεις εκεί.

Παρακάτω θα βρεις 9 χρήσιμες συμβουλές για να αυξήσεις τις πιθανότητες να πετύχεις τους στόχους της νέας χρονιάς:

1. Όρισε τους στόχους σου. Πού θέλεις να φτάσεις;
Δοκίμασε να συμπληρώσεις τον παρακάτω πίνακα προκειμένου να θέσεις συγκεκριμένους στόχους που αφορούν στο μέλλον σου.



2. Θέσε συγκεκριμένους στόχους: Πες: «Θέλω, όταν τσακώνομαι με τον φίλο μου να συζητώ μαζί του τη διαφωνία μας διεξοδικά» και όχι «Να μην ξανατσακωθώ με τον φίλο μου». Η τακτική που προτείνεται είναι μην τίθενται στόχοι που δεν μπορούν να επιτευχθούν, αλλά αντίθετα, να τίθενται μικρότεροι αλλά ρεαλιστικοί στόχοι. Έτσι, είναι πιθανότερο να επιτευχθούν προσφέροντας ικανοποίηση και κίνητρο για συνέχεια.

3. Ξεκίνα από μικρά βήματα με μετρήσιμα αποτελέσματα: Ποια συγκεκριμένα βήματα θα κάνεις για να φτάσεις στους στόχους σου; Κατάγραψέ τα. Το μυστικό σε αυτό το σημείο είναι να επικεντρώσεις τη σκέψη σου στις δικές σου προσπάθειες και όχι στο τι θα ήθελες να αλλάξει στο περιβάλλον σου ή στις καταστάσεις που βιώνεις προκειμένου να διευκολυνθεί η επίτευξη των στόχων σου. Για παράδειγμα, πες θα ασχολούμαι κάθε μέρα 2 ώρες προσπαθώντας να εντοπίσω μία θέση εργασίας που μου ταιριάζει.

4. Διαμόρφωσε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον: Αν αρχίσεις να συναναστρέφεσαι με έναν καλλιτέχνη είναι πολύ πιθανό μέσα στον χρόνο συμμετέχεις σε μια …καλλιτεχνική εκδήλωση (θεατρική, μουσική, … παράσταση). Αν κάνεις παρέα με έναν επιτυχημένο επιχειρηματία, είναι πολύ πιθανό να ξεκινήσεις τη δική σου καινοτόμα επιχείρηση. Αν στο φόντο του υπολογιστή σου έχεις μια εικόνα που θα σου θυμίζει τον στόχο σου, οι πιθανότητες αποπροσανατολιστείς ελαχιστοποιούνται.

5. Βάλε στόχους που μπορείς να πετύχεις: Προφανές; Δεν νομίζω! Αν πεις «Αυτόν τον μήνα θα ανεξαρτητοποιηθώ και θα αρχίσω να βγάζω όσα λεφτά χρειάζομαι για να ζήσω μόνος μου» νομίζω ότι θα καταλήξεις να κλαις απαρηγόρητος με την ATM-κάρτα του μπαμπά σου στην αγκαλιά. Από την άλλη, ένας στόχος που ρεαλιστικά μπορείς να πετύχεις θα ήταν: «Αυτόν τον μήνα θα προσπαθήσω να βγάλω τα λεφτά για τους καφέδες μου». Αντιλαμβάνεσαι πόσοι τρόποι υπάρχουν για να βγάλεις 100 ευρώ;

6. Μην το παρακάνεις με τους στόχους: Θέσε στόχους οι οποίοι είναι σύμφωνοι με το προσωπικό σου δυναμικό και τα αποθέματά σου, πράγμα που σημαίνει ότι οι στόχοι αυτοί δεν θα θεωρηθούν «βουνό» γιατί είναι πολύ δύσκολοι, αλλά ούτε και «άχρηστοι», γιατί είναι πολύ εύκολα επιτεύξιμοι για τα δικά σου μέτρα. Διάλεξε έναν ή το πολύ δύο καλούς στόχους και ασχολήσου με αυτούς. Αν, με το καλό, τα καταφέρεις, θα έχεις χρόνο να προχωρήσεις και σε άλλους.

7. Ξαναγύρνα συχνά πυκνά στον πίνακα με τους στόχους σου, έτσι ώστε να θυμίζεις στον εαυτό σου τι είναι αυτό που θέλεις και να κινητοποιείσαι προς αυτήν την κατεύθυνση ή για να αναθεωρείς τους στόχους και ίσως να προσθέτεις νέους.

8. Καλλιέργησε την αισιοδοξία σου. Αναμφισβήτητα, οι καιροί που ζούμε είναι δύσκολοι και τροφοδοτούν έναν πεσιμιστικό, συχνά ηττοπαθή τρόπο σκέψης. Ωστόσο, έρευνες τονίζουν ότι οι αισιόδοξοι άνθρωποι επιμένουν, είναι κινητοποιημένοι, καταφέρνουν τους στόχους τους κι έχουν καλή υγεία. Σκέψου, για να ενισχύσεις την αισιοδοξία σου: -Τι θετικό μπορεί να μου επιφυλάσσει το μέλλον;- Εάν υποθέσω ότι σίγουρα υπάρχει κάτι θετικό για μένα, τι θα μπορούσε να είναι αυτό;-Τι ευχάριστα και θετικά πράγματα θα συμβούν αυτή την εβδομάδα, μήνα ή χρονιά;

9. Πίστεψε σε σένα, στη δυνατότητα σου να καταφέρεις αγνοώντας όλες τις αρνητικές, επικριτικές φωνές που μπορεί να σου λένε το αντίθετο.

Ενόψει λοιπόν, της νέας χρονιάς πάρε την απόφαση να δεσμευτείς και να προσπαθήσεις να πετύχεις ό,τι είναι πραγματικά σημαντικό για σένα. Άλλωστε, τα πιο μεγάλα επιτεύγματα, ξεκινούν από μια απόφαση.
Καλή επιτυχία και καλή χρονιά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.